sreda, 4. oktober 2017

Vloga procesorja pri zmogljivosti računalnika


Hitrost delovanja računalnika je odvisna od zmogljivosti procesorja in od vašega dela. Za osnovno rabo zadostuje osnovni in cenovno ugoden Intel procesor. Za grafično obdelavo fotografij in videoposnetkov, 3D modeliranje, projektiranje in podobno pa so boljši, dražji in zmogljivejši Intel procesorji. Hitrejši in zmogljivejši procesor bo olajšal in pohitril vaše delo. Strokovnjaki ga smatrajo za osrednji del računalnika, saj so njegove naloge obdelovanje podatkov, izračunavanje in upravljanje vseh komponent.






Namen in uporaba

Za naš namen bomo raziskali, kakšni so Intel procesorji (https://anni.si/racunalnistvo/racunalniske-komponente/procesorji/)za nezahtevnega do srednje zahtevnega uporabnika. Naloga procesorja je obdelava podatkov in nadzor posameznih komponent. Zmogljivost je odvisna od števila jeder, velikosti predpomnilnika, podnožja, niti in števila tranzistorjev. Ukazi se izvajajo po postopku v petih fazah. Začne se z prevzemom ukaza, nadaljuje pa z dekodiranjem in pripravo podatkov, izvedbo operacije in končnim shranjevanjem podatkov.
Intel procesorji za nezahtevne uporabnike
Za nezahtevne uporabnike so primerni vsi Intel procesorji, ne glede na ceno. Izberete lahko na primer Intel Celeron G3900, ki je na voljo že za 40 do 50 EUR. Ima nizko porabo, integrirano grafično in solidno zmogljivost. Odličen je za domačo uporabo, pisanje, gledanje filmov in brskanje po spletu. Zadostuje tudi za igranje osnovnih igric. Neprimeren je za uporabo zahtevnejših orodij za grafično oblikovanje in modeliranje. Za slednje potrebujete visoko zmogljivo napravo z dražjimi komponentami. Nakup že sestavljenega računalnika zadostuje za vsakega običajnega in nezahtevnega uporabnika. Na ta način je vedno prepričan o kompatibilnosti enot, saj prodajalec jamči za kvaliteto izdelka.

Ne pozabite na hlajenje
Počasno delovanje računalnika včasih ni odvisno od zmogljivosti procesorja, temveč je podvrženo pregrevanju le-tega. Čim opazimo upočasnjeno delovanje, moramo računalnik izklopiti, ga odpreti in očistiti prahu. Osredotočiti se moramo tudi na hladilnik procesorja. Čiščenje izvedemo s pihanjem ali pa s spuščanjem zraka s kompresorja. Pomembno je, da se prah ne nabira po notranjosti računalnika, saj upočasnjuje delovanje vseh delov. Umazanija bo  v primeru, da je pravočasno ne odstranimo, privedla do pregrevanja procesorja in njegovega posledičnega uničenja.


Ni komentarjev:

Objavite komentar