nedelja, 5. november 2017

Tablični računalniki za zelo različne uporabnike


Tablični računalniki so bili pred nekaj leti prav bum na slovenskem računalniškem trgu. Postali so popularni ne le med delovno populacijo, ampak tudi v čisto vsakdanjih gospodinjstvih. Mamice na porodniškem dopustu, srednješolci in študenti, zaposleni v oglaševalskih agencijah in drugi, vsi so jih želeli imeti. Res so bili priročni še v času pred izjemno zmogljivimi pametnimi telefoni. Največkrat so bili priročni predvsem za nadomestilo uporabi prenosnih računalnikov. Baterije so zdržale dlje, enostavnejše je bilo prenašanje v torbicah ali manjših aktovkah, hkrati pa tudi ni bilo nepotrebnih kablov. Njihova uporaba je bila izjemno enostavna, pa tudi cenovno so bili dostopni vsakemu.





Konkurenca pametnim telefonom

Potem pa so na trg prišli zelo zmogljivi pametni telefoni, ki so nadomestili marsikateri tablični računalnik. Mnogi niso več čutili tako močne potrebe po tabličnem računalniku, a so se ti vseeno obdržali. Tablični računalniki so zelo uporabni pri nekaterih poklicih in vrstah dela. Zelo priročno je imeti pri sebi tablični računalnik na kakšnem sestanku, saj je uporaba enostavnejša kot s prenosnim računalnikom. Na sestanku lahko enostavno prikazujemo slike, video posnetke, predstavitve in podobno. Ekran je precej večji kot na telefonih, zato je primerno za prikazovanje pri različnih priložnostih.


Odličen učni pripomoček ali potuha?

Tablični računalniki lahko služijo tudi kot odličen učni pripomoček, tako v šolah kot doma. Malo starejši otroci ga lahko uporabljajo za domače naloge, učenje in reševanje interaktivnih nalog. Po novem bo lahko reševanje nalog in učenje zelo zabavno, sploh če bodo otroci to počeli v družbi.
Na nekaterih šolah in vrtcih tablične računalnike uporabljajo tudi med poukom, za bolj zanimivo podajanje učne snovi. Učiteljem in otrokom je lažje določene stvari razložiti preko zanimivih aplikacij in zvočnih ter vizualnih pripomočkov. Do določene mere tudi sama podpiram uporabo tabličnih računalnikov v šolah. A vseeno mora biti neka meja, ki jo morajo postaviti predvsem starši, nato pa tudi učitelji.

Tablični računalniki so različnih zmogljivosti in različnih cenovnih razredov. Pred nakupom dobro premislimo kakšne so naše potrebe in za kakšen namen bomo tablico uporabljali. Moj tablični računalnik je izvrsten potovalni spremljevalec.

Ni komentarjev:

Objavite komentar